niedziela, 16 września 2012

Weekendowa twórczość

Moje problemy z porażonym unerwieniem gardła, a tym samym łykaniem powodują, że właściwie większość różnych fikuśnych potraw jest dla mnie trudna do przełknięcia. Wymyślanie dań, które będą łykalne wcale nie jest proste, bo często to, co może się tak na chłopski rozum wydawać łatwe do zjedzenia dla kogoś, kto ma nieco zepsuty odruch łykania, okazuje się jednak nie lada wyzwaniem, albo raczej ciężką męką. Dlatego ostatnimi czasy nasze domowe menu obiadowe jest niezwykle monotonne. Bo tylko filet z kurczaka w określonej kombinacji, smażona kiełbasa i zupy, czyli to co umiem pochłonąć bez większego problemu. Nie trudno się domyślić, że łakomczuch, który we mnie siedzi nie jest zadowolony z takiego stanu rzeczy. Dlatego zdarza się, że próbuję wymyślić coś nowego i albo trafiam w 10 i zjedzenie nie stanowi dla mnie dużej trudności, albo jest klapa i z przełknięcia nici. Tym razem jednak udało się stworzyć coś, co całkiem nieźle prześlizgiwało się przez moje gardło, a przy okazji stanowiło miłą odmianę dla wymagających kubków smakowych.

Czy taki przepis gdzieś istnieje nie mam pojęcia. Ten, który tu zamieszczam wymyśliłam sobie wczoraj sama, jest to twórczość własna. Jednak pomysł jest na tyle prosty, że nie zdziwiłabym się, jeśli już ktoś przede mną wynalazł to "koło". Zdecydowane plusy mojego wynalazku to szybkość z jaką powstaje - w godzinę mamy obiad :D No i oczywiście smak. Nieskromnie mówiąc jak dla mnie i dla męża, co swoją porcję mojego dzieła pożarł z prędkością światła prawie, tak przyrządzone polędwiczki wieprzowe są pyszne!

Oto przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pieczarkami, pomidorami i cebulką.


Składniki (na 2-3 porcje, zależnie od wielkości żołądka ;) ):
1 większa lub 2 mniejsze polędwiczki wieprzowe (ok.500g)
2-3 łyżki mąki pszennej
1 średnia cebula
5-6 średnich pieczarek
1 duży pomidor lub 2 małe
0,5 szklanki przegotowanej wody + do dolewania
200g  śmietanki UHT 12% (takiej kartonikowej)
sól i pieprz (polecam pieprz świeżo mielony)
łyżka masła
tłuszcz do smażenia (u mnie Planta)

Polędwiczkę umyć. Oczyścić mięso z błon i pokroić na plastry grubości ok. 1,5cm. Każdy plaster mięsa delikatnie nasolić z obu stron, a następnie obtoczyć lekko w mące. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Następnie przełożyć tak przygotowane mięso do rondla i zalać pół szklanki przegotowanej wody. Przykryć i zostawić do duszenia na małym ogniu, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowaną wodę (aby się nam nie przypaliło). Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Do tłuszczu pozostałego po smażonym wcześniej mięsie dodać łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści wrzucić pieczarki i smażyć na złoto. Do podsmażonych pieczarek dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, wyciąć pozostałość po łodydze i pokroić w średnią kostkę. Dodać do pieczarek i cebuli i podsmażyć krótko, aż pomidor puści sok. Tak powstałą mieszankę przełożyć do rondla z mięsem (razem z sokiem,który powstał z pomidorów). Dodać śmietanę, zamieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Całość dusić ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aby sos się nam nie przypalił.


Podawać z czym dusza zapragnie. Jak dla mnie pasują tu i ziemniaki, i ryż, kasza, kluseczki, frytki, placki ziemniaczane...

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Tak sobie myślę, że podeszłaby Ci moja weekendowa twórczość..;) Opowiem jutro, bo dziś padam na pysk. Ale podobno, cytuję, pycha! Nie wiem, bo mięsa nie tykam, ale oceniały 4 osoby, więc może nie było tak źle ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę, że musiałaś stworzyć coś mega dobrego :) Z resztą już się przekonałam, że paradoksalnie jesteś wegetarianką, która przyrządza mięso lepiej niż niejeden mięsożerca :D

      Usuń
    2. Ja to nazywam przypadkiem ;) A może pomaga to, że nie próbuję w trakcie? hi hi

      Usuń
  2. Możecie powiedzieć, żem dziwna, ale jest godzina 10:30 i naprawdę mam smaka na takie coś :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pychotaaa!!

    http://barwamiteczy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. ciemny blondzik:) kurcze musze spróbowac zrobic to cudenko!!:)

    OdpowiedzUsuń