czwartek, 20 września 2012

słodko-ostro

Dzisiaj przepis, który dostałam od Kasi :* Trochę go zubożyłam, ale myślę, że mimo to potrawa nie straciła na walorach smakowych, bo zniknęła w mgnieniu oka.Danie łatwe, szybkie, smaczne, czyli coś czego nie sposób nie wprowadzić do domowego menu. Ponieważ jestem objedzona właśnie owym cudem, nie chce mi się nawet tworzyć dłuższego opisu. Jeśli lubicie smaki słodko-ostre, jest to zdecydowanie coś dla Was :)

Pierś z kurczaka w zalewie miodowo-musztardowej.


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
pół szklanki miodu
pół szklanki musztardy Dijon
łyżeczka papryki (pominęłam, bo okazało się, że brak na stanie)
łyżeczka suszonej włoszczyzny (jak wyżej)
sól
pieprz
ew. odrobina przegotowanej wody

Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Każdą połowę przekroić wzdłuż tak by powstały nam 2 nieco cieńsze plastry. Mięso delikatnie nasolić i oprószyć pieprzem. Musztardę, miód i przyprawy dokładnie wymieszać. Do tak powstałej zalewy włożyć wcześniej przygotowane mięso i odstawić do lodówki na parę godzin. Po tym czasie mięso wyłożyć do naczynia, w którym mamy zamiar piec (u mnie zwykła blaszka). Zalać z wierzchu połową zalewy. Piec w 170'C na dolnej grzałce około 30 minut. Po tym czasie mięso obrócić na drugą stronę i zalać resztą zalewy i piec jeszcze około 15-20 minut. Ja w trakcie pieczenia dolałam troszkę przegotowanej wody, bo zalewa mi za bardzo odparowała. Czas pieczenia jak zawsze zależy też od piekarnika, u mnie w sumie mięso z każdej strony piekło się 20 minut. Pieczemy do miękkości mięsa po prostu ;)

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. bardzo lubie mieso w takiej musztardowo-miodowej marynacie :) kiedys kolega mnie jej nauczyl i teraz czesto z tego korzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sosy. :) Widzę jeszcze fryteczki w tle, czyli pełen zestaw!

    OdpowiedzUsuń
  3. czyli przepis dla mnie ;) może next week :*

    OdpowiedzUsuń
  4. I znowu widzę frytki... i znowu będą za mną chodzić ;)
    A kto by pomyślal, że mając w lodówce tylko musztardę i miód można przygotować jakaś zalewę;) Choć miałam okazję jeść kaczkę z pieczarkami duszoną w zalewie z gorzkiej czekolady... Dziwny, oryginalny smak... Dziubaski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O połączeniu miodu z musztardą to już wiedziałam wcześniej, bo znam pyszną sałatkę m.in z mozarellą i dressingiem właśnie miodowo-musztardowym. Jakoś jednak nie wpadłam by podobne połączenie zastosować do mięsa i okazuje się, że to był duży błąd ;)

      Usuń